Läpivalaisututkimukset ja toimenpiteet
Läpivalaisu perustuu röntgensäteilyyn ja sitä voidaan hyödyntää erilaisten hoitojen ja toimenpiteiden ohjauksessa sekä ruoansulatuskanavan, virtsateiden ja etenkin verenkiertoelinten tutkimisessa.
Läpivalaisututkimuksessa seurataan varjoaineen kulkua elimistössäsi. Varjoaine ja sen antotapa vaihtelevat tutkimuskohteen mukaan. Ruoansulatuskanavaa tutkittaessa varjoaine voidaan antaa suun tai peräsuolen kautta ja virtsateitä tutkittaessa esim. katetrilla suoraan virtsarakkoon. Verisuonten röntgentutkimuksissa (angiografiat, venografia) jodivarjoaine viedään katetrin avulla suoraan valtimoon tai laskimoon .
Tutkimukseen valmistautuminen
Tutkimusta varten sinulta otetaan verikoe vuototaipumuksen ja munuaisten toiminnan määrittämiseksi, joko OYS:ssa tai omassa terveyskeskuksessasi. Suolistosi saatetaan tyhjentää peräruiskeen avulla. Ole syömättä, juomatta ja tupakoimatta kuusi tuntia ennen tutkimusta. Säännölliseen käyttöön määrätyt lääkkeet voit ottaa aamulla pienen vesimäärän kanssa. Sokeritautilääkkeiden ottamisesta keskustele vuodeosaston henkilökunnan kanssa.
Mitä tutkimuksen aikana tapahtuu?
Tutkimuksen aikana tapahtuvaa varjoaineruiskutusta varten sinulle laitetaan paikallispuudutuksessa katetri nivustaipeesta valtimoon. Röntgenhoitajat valmistelevat sinut tutkimukseen, avustavat röntgenlääkäriä ja seuraavat vointiasi koko toimenpiteen ajan. Valmistelu mukaan lukien tutkimus voi kestää 1-2 tuntia. Röntgenlääkäri puuduttaa nivustaipeesi ihon ja vie katetrin nivusvaltimosta vatsavaltimon kautta tutkittavan elimen valtimoon. Katetrin kautta ruiskutetaan jodipitoista varjoainetta, joka voi aiheuttaa sinulle lämmön tunnetta vatsan ja lantion alueelle sekä metallin makua suuhun. Tutkimuksen jälkeen pistokohta suljetaan sulkulaitteella tai röntgenhoitaja painaa pistokohtaa.
Mitä tapahtuu kuvauksen jälkeen?
Tutkimuksesta aiheutuvat haittavaikutukset ovat harvinaisia, ja ne yleensä liittyvät pistokohdan vuoto-ongelmiin. Erittäin harvinaisia haittavaikutuksia ovat varjoaine- tai lääkeaineyliherkkyys sekä suonen vaurioituminen tai tukkeutuminen.
Tutkimuksen jälkeen vuodelevon pituus määritellään yksilöllisesti. Seuranta tehdään vuodeosastolla. Tutkimuksen jälkeen sinun on hyvä juoda tavallista runsaammin nestettä, sillä se edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Vuodeosaston lääkäri kertoo sinulle tutkimustulokset ja mahdolliset jatkotoimenpiteet. Kotiin pääset tutkimuksen jälkeisenä päivänä. Saat kotiisi kirjallisen ohjeen, jossa kerrotaan toimenpiteestä ja kotihoidosta.
Hoito kotona
Vältä raskaiden taakkojen nostelua ja rajua liikuntaa sekä saunomista 2-5 vuorokauden ajan. Ota yhteys omaan terveyskeskukseen, jos sinulle tulee myöhemmin tutkimukseen liittyviä ongelmia esim. pistokohdan verenvuotoa, kipua, turvotusta tai allergista ihottumaa.