Apua ja tukea lapselle kaltoinkohtelun epäilyssä
Barnahus-käytännöt mukaan väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseihin sekä tuki- ja hoitojärjestelmään
Valtakunnallisen Barnahus-hankkeen ydintavoitteena on taata lapsille moniammatillinen, lapsikeskeinen, viiveetön ja mutkaton väkivaltarikosten tutkintaprosessi sekä varmistaa lapselle ja tämän perheelle riittävä tuki ja hoito.
Lapseen kohdistuneen väkivallan tai laiminlyönnin epäilyissä ilmoituskynnys on matala. Ilmoituksen jälkeiset toimet kuitenkin vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea. Viranomaisketjuun tarvitaan yhteisiä periaatteita siitä, miten erilaisissa kaltoinkohteluepäilyissä pitäisi toimia, jotta lapsen etu toteutuisi parhaiten.
Rikosprosessi itsessään ei ole usein vastaus lapsen ja perheen kohtaamiin ongelmiin, eikä sen etenemisen tulisi olla viranomaisten keskeinen tavoite. Keskipisteessä tulisi olla lapsen turvallisuus ja suotuisa kehitys. Tähän tarvitaan sujuvaa viranomaisten välistä yhteistyötä.
Barnahus-hanke
(Lisätietoa hankkeesta THL:n sivuilta)
Islannista lähtöisin oleva Barnahus, lapsiasiantalo, on lapsiystävällinen, monialaisen viranomaisyhteistyön malli väkivallan uhriksi tai todistajaksi joutuneiden lasten auttamiseksi.
Valtakunnallisessa STM:n rahoittamassa THL:n hankkeessa juurrutetaan Barnahus-standardien mukaisia toimintakäytäntöjä lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseihin sekä tuki- ja hoitojärjestelmään. Yliopistosairaaloiden yhteyteen on perustettu omat alahankkeet edistämään oman erityisvastuualueen toimintatapoja ja -periaatteita.
OYS:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian Barnahus-hanke
Tavoitteet
- Väkivaltaa kokeneiden lasten ja perheiden tarvitseman tuen ja hoidon saatavuuden parantaminen
- Lapsiystävällisten kohtaamisten ja tilojen edesauttaminen oikeudellisissa prosesseissa kuultaville lapsille
- Lapsiystävällisen rikosprosessin edesauttaminen moniammatillista yhteistyötä vahvistamalla (poliisi, syyttäjä, oikeuspsykiatrian yksiköt, sosiaalipalvelut, somaattinen ja psykiatrinen sairaanhoito, koulu, varhaiskasvatus, neuvola)
- Lasten yhdenvertaista kohtelua vahvistavien toimintamallien edesauttaminen
- Lapsiin kohdistuneiden rikosprosessien keston lyhentäminen viranomaisyhteistyön keinoin´