Kuulontutkimuksiin tullessasi on tärkeää, että korvasi ovat puhtaat. Korvakäytäviin kertynyt vaikku voi vaikuttaa kuulontutkimustulokseen. Voit käydä puhdistuttamassa korvasi edeltävästi esimerkiksi omalla terveysasemalla.
Aikuisille tehtäviä kuulontutkimuksia ovat muun muassa äänesaudiometria, puheaudiometria, hälylausetesti, epämiellyttävyyskynnysmittaus ja aivorunkovastetutkimus.
Äänesaudiometria:
Äänesaudiometria on yleensä kaikille tehtävä perustutkimus. Tutkimus tehdään äänieriössä. Tutkittavalla on kuulokkeet korvillaan. Kuulokkeista kuuluu ääniä eri voimakkuudella ja taajuudella. Tutkittavalla on kädessään merkinantopainike, jota hän painaa joka kerta äänen kuultuaan. Tutkimustuloksena syntyy audiogrammi, joka kertoo kuulokynnykset eri
taajuuksilla.
Puheaudiometria:
Puheaudiometria tehdään tarvittaessa ja silloin, jos suunnitellaan kuulokojeiden sovitusta. Tutkimus tehdään äänieriössä. Tutkittava kuulee kuulokkeista sanoja yhden sanan kerrallaan. Tutkittava toistaa sanat, niin kuin hän on ne kuullut. Tutkimuksella saadaan selville hiljaisin puheääni, jonka tutkittava kuulee. Samalla saadaan tietoa henkilön sanojen tunnistuskyvystä.
Hälylausetesti:
Hälylausetesti tehdään tarvittaessa. Tutkimus tehdään äänieriössä. Tutkittava kuuntelee lauseita, joita hän toistaa perässä. Taustalla on eriasteista hälyä. Tutkimuksella saadaan selville, kuinka hyvin tutkittava kuulee puhetta hälyssä.
Epämiellyttävyyskynnysmittaus:
Epämiellyttävyyskynnysmittaus tehdään silloin, kun suunnitellaan kuulokojeiden sovitusta. Tutkittava kuulee kuulokkeista voimakkuudeltaan ja taajuudeltaan erilaisia voimistuvia ääniä. Tutkittava ilmoittaa merkinantopainikkeella, kun ääni tuntuu epämiellyttävän voimakkaalta. Tutkimustuloksia käytetään apuna kuulokojeiden säädöissä.
Kuulon aivorunkovasteet (ABR):
ABR-tutkimus tehdään tarvittaessa. Tutkimuksessa tutkittavan otsalle ja korvien taakse liimataan tarraelektrodit ja korvakäytäviin laitetaan kuulokkeet. Kuulokkeiden kautta korviin annetaan ääniärsykettä, jonka aiheuttama vaste rekisteröidään elektrodien avulla. Tutkimuksella saadaan tietoa kuulohermojen toiminnasta.