Magneettitutkimus

​Magneettitutkimus

Magneettikuvaus käyttää vahvoja magneettikenttiä ja radioaaltoja tuottaakseen kuvia elimistöstä. Magneettikuvauslaite koostuu kuvausputkesta, magneettikentästä ja radioaaltoja lähettävistä ja kuuntelevista keloista. Magneettikuvauksella voidaan tutkia lähes mitä tahansa ruumiinosaa. Sitä voidaan käyttää tautien diagnostiikassa sekä hoitojen suunnittelussa ja seurannassa.

Mitä kuvauksen aikana tapahtuu? 

Magneettikuvauksen aikana makaat tasaisella sängyllä, joka siirretään kuvausputkeen. Riippuen tutkittavasta kehonosasta, siirretään sinut kuvausputkeen joko pää tai jalat edellä. Röntgenhoitaja käyttää magneettikuvauslaitetta tietokoneella ikkunan takaa, mutta voit puhua hänen kanssaan mikrofonin välityksellä. Röntgenhoitaja myös näkee sinut koko kuvauksen ajan ikkunan läpi ja videokameran avulla.
Kuvauksen aikana laite pitää välillä voimakasta naputtavaa ääntä, jonka vuoksi saat kuulonsuojaimet. Kuvauksen aikana on tärkeää pysyä mahdollisimman liikkumattomana etenkin, kun laitteesta kuuluu ääniä. Kuvaus kestää 15-90 minuuttia, riippuen kuvausalueen koosta ja kuinka halutusta kuvamäärästä. Joissain tutkimuksessa laskimoosi tai niveliisi ruiskutetaan kontrastiainetta muutosten paremmaksi erottamiseksi.

Miten magneettikuvaus toimii? 

Suurin osa ihmisruumiista koostuu vesimolekyyleistä, jotka taas koostuvat vety- ja happiatomeista. Kunkin vetyatomin ytimessä on vielä pienempi hiukkanen, protoni. Protonit ovat kuin pieniä magneetteja ja hyvin herkkiä ulkoisille magneettikentille. Kun olet kuvauslaitteen vahvan magneettikentän vaikutuksessa, protonit kehossasi kääntyvät magneettikentän suuntaisiksi aivan kuin kompassin neulat. Kuvauksen aikana lähetetään elimistöösi radioaaltoja, jotka kääntävät protoneja poispäin magneettikentän suunnasta. Kun radioaallot sammutetaan, niin protonit järjestäytyvät uudelleen ja tästä syntyy radiosignaaleja, joita kuvauslaitteen vastaanottimet havaitsevat. Nämä signaalit antavat tietoa protonien tarkasta paikasta ja auttavat erottamaan kudoksia toisistaan. Samalla tavalla, jolla tietokoneen kuvaruudulla miljoonat pikselit luovat monimutkaisia kuvia, signaalit miljoonista protoneista kehossa yhdistetään tietokoneella kuvaksi elimistöstäsi.

Turvallisuus 

Magneettikuvaus on kivuton ja turvallinen menetelmä. Voit kuitenkin kokea sen epämukavana, mikäli kärsit ahtaan paikan kammosta. Useimmat ihmiset pystyvät kuitenkin olemaan kuvauslaitteessa kokeiltuaan sitä röntgenhoitajan avustuksella. Meneminen kuvauslaitteeseen jalat edellä saattaa olla helpompaa, vaikka tämä ei ole aina mahdollista. Magneettikuvauksessa ei elimistöä altisteta röntgensäteilylle, joten myös lasten ja raskaana olevien naisten kuvaaminen on turvallista. Magneettikuvaus ei kuitenkaan sovellu kaikille; jotkut elimistön istutteet, kuten sydämentahdistin, voivat estää kuvauksen tai vaatia erillisjärjestelyitä. Magneettikuvauksessa käytettävät radioaallot myös lämmittävät hieman elimistöä, mutta mitään todisteita kuvauksen pitkäaikaishaitoista ei ole havaittu. Magneettikuvausta pidetäänkin yhtenä turvallisimmista lääketieteellisistä menetelmistä.  

Ohjeet tutkimukseen valmistautumiseen

Magneettikuvia aivoista