Mammografia
Mammografia käyttää röntgensäteitä rinnan kuvauksessa. Kuvattava rinta puristetaan kahden levyn väliin, jotta kudos leviäisi laajemmalle alueelle, säderasitus pienenisi ja muutokset erottuisivat paremmin. Kuvia voidaan ottaa useita eri suunnista. Joissain tapauksissa rinnasta voidaan ottaa myös ns. tomosynteesikuvaus. Siinä useita vähäisellä röntgensäteilyllä eri suunnista otettuja mammografiakuvia yhdisetetään tietokoneessa kolmiulotteiseksi kuvaksi. Kuvaus kestää n. 10 sekuntia.
Mammografian lisäksi rintakudosta voidaan tutkia ultraäänellä tai magneettikuvauksella ja epäilyttävistä muutoksista voidaan ottaa kuvausten yhteydessä neulanäytteitä. OYS:ssa rintojen tutkimukset tehdään avohoitotalon röntgenissä.
Voit saada lähetteen tutkimuksiin rinnassa tuntuvan kyhmyn tai muun oireen perusteella. Mammografiaa käytetään myös rintasyöpäseulontaan, josta voit lukea lisää sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.
Mitä kuvauksessa tapahtuu?
Mammografiakuvat otetaan erityisesti sitä varten suunnitellulla röntgenkuvauslaitteella. Röntgenhoitaja asettaa kuvattavan rinnan kahden muovisen levyn väliin ja rintaa puristetaan litteämmäksi. Puristus saattaa tuntua epämukavalta, mutta kestää vain sen hetken, kun kuva otetaan. Kuvauksen ajan tulee pysyä liikkumatta. Yleensä molemmista rinnoista otetaan kuvat kahdesta suunnasta. Tomosynteesikuvauksessa puristus on vastaava kuin mammografia-kuvassa. Yleensä kuvaus kestää noin 10-15 minuuttia.
Mitä tapahtuu kuvauksen jälkeen?
Mammografia ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Radiologi tulkitsee sinusta otetut kuvat yleensä muutaman päivän sisällä ja sen jälkeen hoitava lääkärisi voi kertoa sinulle tuloksista. Mikäli kuvauksen yhteydessä on otettu neulanäytteitä, kestää vastausten valmistuminen pitempään. Seulontakuvauksissa saat vastauksen kirjeellä.
Onko mammografiakuvauksessa riskejä?
Mammografia käyttää röntgensäteitä, mutta säteilystä aiheutuvaa riskiä pidetään vähäisenä. Mammografiakuvaus ei ole myöskään täysin poissulkeva menetelmä. Osa rintasyövistä jää mammografiakuvissa näkymättä ja toisaalta osa hyvänlaatuisista muutoksista johtaa turhaan jatkotutkimuksiin.