Etusivu > Palvelut > Raskaus ja synnytys > Synnytys > Saapuminen sairaalaan


Saapuminen sairaalaan

​Synnyttäjien vastaanotto SN-ovi: sijainti N3 2-kerros

Synnytyssairaalaan lähtiessäsi ota mukaan äitiyskortti, sillä siitä selviää raskauden kulku.

Synnyttäjien vastaanotolla käydään läpi raskaudenaikainen vointi, perussairaudet ja mahdolliset lääkitykset.

Jos synnytys on käynnissä kätilö ohjaa perheen synnytyshuoneeseen. Mikäli synnytys ei ole käynnissä tai on vielä alkuvaiheessa, voidaan synnyttäjälle ehdottaa kotiin lähtemistä. Tarvittaessa hänet voidaan siirtää raskaana olevien vuodeosastolle 11 tai Vierihoito-osastolle odottamaan synnytyksen käynnistymistä. Mikäli synnyttäjä siirtyy päivystysaikana vuodeosastolle, tukihenkilö lähtee vielä kotiin. Tukihenkilön ei ole mahdollista yöpyä sairaalassa.

Synnytysairaalan synnyttäjien vastaanotto toimii myös yli 22 raskausviikkoisten päivystyspoliklinikkana. Raskaana olevan päivystyspotilaan tulosyynä voivat olla esimerkiksi ennenaikaiset supistukset, lapsivedenmenoepäily tai sikiön liikkeiden väheneminen. Päivystyspotilaat katsotaan kiireellisyysjärjestyksessä. Tarvittaessa lääkäri tutkii päivystyksenä tulleen raskaana olevan ja päättää hänen jatkohoidosta.

Päivystyskäynnit ovat maksullisia.

Tutkimukset synnyttäjien vastaanotolla

Synnyttäjien vastaanotolla synnyttäjältä tiedustellaan supistusten alkamisajankohtaa, niiden tiheyttä ja säännöllisyyttä. Myös lapsiveden menoaika ja sen väri sekä mahdollinen verinen vuoto, sen määrä ja laatu huomioidaan tulotilanteessa. Limainen, hieman verensekainen vuoto on normaalia ja kertoo lähestyvästä synnytyksestä.

Synnyttäjälle tehdään ulko- ja sisätutkimukset. Ulkotutkimuksella arvioidaan lapsen asentoa ja kokoa. Sisätutkimuksella saadaan tietoa kohdunsuun avautumisesta ja sitä, miten vauva on asettunut lantioon. Lisäksi tarkistetaan vauvan sydänäänet sekä supistustiheys sykekäyrän avulla.

Mikäli synnytys on käynnissä siirrytään synnytyshuoneeseen.

Synnytykseen liittyviä asioita

Synnytysosastolla synnyttäjää hoitaa kätilö yhteistyössä synnytyslääkärin kanssa. Tarvittaessa hoitoon osallistuvat myös lastenlääkäri ja anestesialääkäri.

Oulun yliopistollinen sairaala on opetussairaala. Synnytyksessä ovat mukana mahdollisesti myös kätilöopiskelija tai lääketieteenopiskelija.

Synnytykseen voi tulla mukaan enintään kaksi tukihenkilöä. Tukihenkilö ei saa olla sairaana eikä päihteiden vaikutuksen alaisena. Synnytyshuoneessa tukihenkilö on omissa vaatteissaan.

Sairaalassa ja synnytysosastolla voi käyttää puhelinta. On hyvä muistaa kuitenkin synnytysrauha. Kameran tai videokameran käytöstä on hyvä sopia hoitohenkilökunnan kanssa.

Tukihenkilöllä on mahdollisuus käydä ruokailemassa kanttiinissa tai ruokasalissa sen aukioloaikoina.