Natiiviröntgenkuvaus
on nopea ja kivuton kuvantamismenetelmä, jolla voidaan tutkia esimerkiksi luiden tai keuhkojen sairauksia.
Valmistautuminen
Sinun ei yleensä tarvitse tehdä mitään erityistä röntgenkuvausta varten. Voit syödä ja juoda ennen tutkimusta normaalisti ja jatkaa tavanomaisten lääkkeiden ottamista. Röntgenkuvauksia ei yleensä suositella raskaana oleville naisille, ellei kyseessä ole hätätilanne. Korut tai metallia sisältävät vaatteet joudut ottamaan pois kuvausalueelta.
Kuvaustilanne
Röntgenkuvaa otettaessa sinua pyydetään yleensä olemaan kuvauspöydällä tai seisomaan kuvaustelineellä niin, että tutkittava kehon osa voidaan kuvata. Röntgenlaite suunnataan tutkittavaan alueeseen. Röntgenhoitaja ohjaa konetta yleensä ikkunan takaa ja pyytää sinua olemaan liikkumatta. Kuvaa otettaessa röntgensäde on päällä sekunnin murto-osan. Samasta kohteesta voidaan ottaa kuvia useasta eri suunnasta, niin että saadaan mahdollisimman paljon tietoa. Koko kuvaus kestää yleensä vain muutaman minuutin.
Uusien kuvantamistekniikoiden myötä kuvausten säteilyannokset ovat pienentyneet huomattavasti. Erillisten säteilysuojainten eli lyijysuojien käyttö röntgentutkimuksissa on todettu hyödylliseksi potilaille vain harvoissa tutkimuksissa. Näissä tutkimuksissa säteilysuojaimia käytetään kuten aikaisemminkin, mutta useimmissa tutkimuksissa ne on voitu jättää pois. Potilaan säteilysuojaus harkitaan aina tilanne- ja tutkimuskohtaisesti.
Kuvauksen jälkeen
Röntgenkuvaus ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Radiologi tulkitsee sinusta otetut kuvat yleensä muutaman päivän sisällä ja sen jälkeen hoitava lääkärisi ilmoittaa sinulle tuloksista.